Att ta motorcykelkörkort

Behörigheter

Motorcykelkörkort kallas kort för MC körkort och finns i flera typer som ger olika former av behörighet. Körkort till bil kallas B-körkort så logiskt nog kallas körkort för motorcykel A-körkort. Det är dock inte så lätt som det låter. Det finns olika regler för de olika behörigheterna och de kan vara lite komplicerade att reda ut.images-30

De olika behörigheterna som finns är:

  • A1 – lätt motorcykel – Detta är det första körkort inom motorcykelvärlden som en person får ta. För att ta ett A1 körkort måste man vara 16 år fyllda. För att skjutsa en annan person bak på motorcykeln måste man vara 18 år gammal.
  • A2 – begränsad effekt – För att få ta A – begränsad effekt körkort för motorcykel måste man vara 18 år gammal.
  • A – obegränsad effekt – För att ta körkortet för motorcykel klass A obegränsad effekt måste en person vara antingen 24 år gammal eller 20 år samt inneha två års erfarenhet av A2 motorcykel.

Det är inte helt lätt att reda ut lianerna i djungeln av MC körkort men det gäller alltså 16 år för A1, 18 år för A2 och 24 får för A utan erfarenhet av A2 men endast 20 år för A om en person har två års erfarenhet av A2.

Processen att ta motorcykelkörkort

I generella termer är processen att ta motorcykelkörkort väldigt lik den för att ta B-körkort. Det gäller att övningsköra, att klara teoriprovet, att lära sig om bromssträckor och kurvor. Det är dock viktigt att inte glömma bort att det inte är samma typ av färdmedel som en bil. En person på en motorcykel är inte lika skyddad som en person i en bil. Därför är det viktigt att tänka på säkerhetsaspekten en extra gång och det finns även delar i utbildningen som föregår uppkörningen och teoriprovet som tar upp just detta.

Leave a Reply