Motorcykelkläder, mode och säkerhet

De flesta av oss har hört talas om “bikerjackor”. Ett ord som är hälften svenska, hälften engelska. Biker betyder motorcyklist och jackan i sig är inspirerad av just motorcykelkulturen. Den är oftast i skinn eller liknande syntetiskt material och även det har sitt ursprung ifrån motorcyklar och dess förare.

Säkerhet

När man sitter på en motorcykel känner man sig som ett med naturen. Det är en självklarhet eftersom en person som kör motorcykel är utomhus, sitter och kör i hög hastighet utan tak moto-1084694_960_720och väggar och märker av väder och vind mer än vad en bilist gör. Det är därför viktigt att inte glömma bort att reflektera över säkerhetsaspekten. Olyckor händer lätt i trafiken och för en person på motorcykel kan ett fall innebära svåra skador. De speciella kläder som en motorcyklist har på sig kallas för motorcykelställ och är designade för att skydda. De är oftast gjorda i skinn eller annat tåligt material för att, om olyckan skulle vara framme, skydda huden mot att skrapas upp helt mot asfalten. Det finns även speciella ryggskydd många som kör motorcykel har för att inte skada ryggen vid eventuella olyckor.

Hjälmen är ett måste i Sverige och det går inte att använda sig av vilken hjälm som helst. En motorcykelhjälm måste vara CE märkt, det vill säga den måste vara testad och bekräftad säker. Den måste också ha ett visir, ett kross-säkert genomskinligt material som skyddar ansiktet. Visiret skyddar inte bara ansiktet vid en möjlig olycka, det skyddar också ögonen mot vinden vilket i sin tur gör att olyckor kan förhindras.

Tävlingskläder

Vid racertävlingar för motorcykel har deltagarna egna specialdesignade dräkter som både skyddar och gör att publiken och domare kan se vem som är vem. Hjälmarna döljer ansiktena så för att se vem som vinner, bryter mot regler, eller kommer sist behövs dräkterna. Det är ofta ett sätt för sponsorer att visa sig, genom att ha sin logo på kläderna.

Leave a Reply

mts_moneyflow